Gäsp...

Förstår inte hur jag kan vara så trött JÄMT! Skulle gärna lägga mig och sova några timmar om jag inte hade massa saker att göra. Ska snart ner på stan för att luncha med Kattis. Är superhungrig.. Sushi lr Kinamat, thats the big question!

Lite fakta om gäsping.

En gäspning (pandiculation) är en djup reflexmässig inandning med öppen mun. Man gäspar oftast för att man är trött men även om man är uttråkad, nervös, har druckit alkohol eller har tagit lugnande medel. Exakt varför man gäspar är inte helt klarlagt, men den förhärskande teorin är att man gör det för att fylla lungorna med luft, så att de inte faller samman. När man gäspar flödar också mer blod till hjärtat.

Antagligen är gäspningsreflexen ett arv från våra förfäder. Troligen var gäspningar ett sätt för gruppmedlemmarna att signalera till varandra hur alerta de var, och det kan även ha hjälpt gruppen att gå och lägga sig samtidigt för att på så sätt öka dess effektivitet. Denna teori bekräftas av doktor Robert H Shmerlings studier av apor. Hos babianer signaleras "sovdags" nämligen av omfattande gruppgäspningar, en ritual som avslutas med en enorm gäspning av babianhannen. (Wikipedia)

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()


Kommentarer

Postat av: Clara

Jag har hört att man gäspar med öppen mun för att få in så mycket syre som möjligt på en och samma gång och att man gäspar för att kroppen har syrebrist, vilket gör att man blir t ex trött, för när du är trött andas du långsammare och får därmed inte in lika mycket syre. Vilket ämne egentligen... Kram


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback